Konspiratoriska kompisar

Jag tycker om alla mina vänner, det gör jag, men ibland så har de inte alla hästar i stallet om man säger så. Själv ser jag mig som en i huvudsak rationell person vilket gör att jag blir lite extra förvånad när någon jag känner och som jag alltid sett som intelligent och tänkande hasplar ur sig någon mystisk konspirationsteori. Jag tror definitivt inte på allting jag läser och ofta är det bra att söka efter ytterligare fakta för att få en bättre helhetsbild, men vissa saker är ju bara så genombevisade att det inte finns så mycket att tala om.

Evolution händer och jorden är ett antal miljarder år gammal till exempel. Om gud finns eller inte lämnar vi därhän, men om någon tror att jorden är 6,000 år gammal och gud skapade Adam av lera och Eva av Adams revben… ja, då hänger jag inte riktigt med. Jag vill inte hänga med för det är ju bara så förvirrat. Nu är det inte någon av mina kompisar som tror att det är på det viset, men en del av dem har ändå lite förvirrade åsikter. Men andra åsikter är inte lika harmlösa utan kan tvärtom orsaka stora skador och till och med dödsfall.

Vad jag pratar om är vaccinering av småbarn, någonting som borde vara självklart. Lyckligtvis är det fortfarande det överlag i Sverige, men i exempelvis USA och Storbritannien så minskar antalet barnvaccinationer. Skälet är diverse konspirationsteorier om att vaccinering är farligt, orsakar autism och sådant. Vilket är skitsnack, ärligt talat här hittar du en bra genomgång av de olika konspirationsteorier och påstådda risker som finns). Risken för allvarliga reaktioner vid vaccinering av barn är mycket liten. Jämfört med vad konsekvenserna kan bli om barn inte vaccineras så borde vaccination vara en självklarhet.

Faran med att inte vaccinera är bland annat att flockimmuniteten minskar. Vad det betyder är att olika sjukdomar som mässling och påssjuka får möjlighet att sprida sig, sjukdomar som kan få väldigt allvarliga konsekvenser för den som smittas. Utan flockimmunitet så riskerar små barn som ännu inte vaccinerats att smittas, små barn som är väldigt känsliga, men även barn som vaccinerats. Vaccin skyddar inte till 100 % och ju fler barn som inte vaccinerats, desto större spridning kommer farliga sjukdomar att få. På så vis är det oansvarigt inte bara mot ens egna barn utan även mot andras att inte låta vaccinera dem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *