Förbaskade höst!

I normala fall så har jag ingenting direkt emot hösten. Tvärtom tycker jag det är en stämningsfull årstid, som gjort för att spisa lite vemodig jazz. Men ibland så händer saker och ting som gör att jag inte är fullt lika förtjust i årstiden. Regn, blåst och liknande gör till exempel att väglaget inte är så bra som det skulle kunna vara. Nu menar jag inte att det betyder att jag blir en trafikfara eller så, utan bara att det inte är lika roligt att köra, och dessutom blir ju bilen smutsig och slits lite mer. Hösten (och för all del vintern) är inte bilens bästa vänner. Det fick jag nyligen ett tydligt exempel på, ett exempel som jag var helt säker på skulle kosta mig mycket mer än det faktiskt gjorde.

Stenskott…
Stenskott är någonting som blir allt vanligare och även om min egen personliga erfarenhet säger mig att de är vanligast om hösten så är det inte så, det är i stället våren som är den stora boven. Det är inte svårt att förstå varför: sandningen under vintern gör att massor av grus och annat otyg finns där på vägarna när snön smält bort, grus och småsten som bara väntar på att orsaka stenskott.

Tydligen så är det också så att antalet stenskott ökat betydligt de senaste åren, inte bara på grund av sandning under vintern, utan också av en hel massa andra skäl. Rutorna i moderna bilar är tunnare, det saknas ofta stänkskydd på moderna bilar och en hel massa andra olika småskäl.

Det är lätt att bli lite mörkrädd när man läser sådana artiklar. Går det över huvud taget att skydda sig mot stenskott? Det verkar ju som att om man kör fem meter så kommer stenskotten att stå som spön i backen! Riktigt så illa är det givetvis inte, men det hindrar inte att stenskott är väldigt irriterande och otrevligt – och dessutom farligt!

Stenskott kan innebära betydande risker. Försämrad sikt, risk för att rutan helt enkelt ska gå i kras och annat gör att man så fort som man bara kan bör åtgärda stenskott. Vilket varken är så svårt eller så dyrt som man kanske kan tro. Tvärtom, det går att fixa utan katastrofala följder vare sig för vindruta eller plånbok.

laga stenskott vindruta

Stenskottsplåster
Skälet till att jag skriver om det här är givetvis att jag drabbats av ett stenskott. Det första jag gjorde var då att ta kontakt med Ryds Bilglas eftersom jag hört bra saker om dem. Jag fick ett ”stenskottsplåster”, ett plåster som man sätter på stenskottet och som förhindrar att skadan blir värre. Plåstret har man där tills man kan få sin vindruta kollad på riktigt.

Det var ju sedan den biten som oroade mig. Hur lång tid skulle det ta, och hur mycket täcker min försäkring? Men det visade sig vara helt i onödan. Reparationen tog bara en halvtimme och jag behövde bara betala en hundralapp – självrisken. Resten täckte min försäkring. Fantastiskt, och det visade mig att stenskott inte behöver vara så farligt som det kan verka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *